Navigation bar
  Print document Start Previous page
 1 of 3 
Next page End  

Les gezondheidseducatie
Doelstellingen:
-
De leerlingen leren de verschillende voedingsmiddelen. 
-
De leerlingen worden bewust van hun eigen voedingspatroon. 
-
De leerlingen leren welke dranken gezond zijn. 
-
De leerlingen leren de functies van de voeding en de noodzaak van voldoende
vochtaanvoer. Vocht is een niet zo bekend begrip bij de leerlingen.
Inleiding:
Hoe blijven wij gezond? De kinderen reageren. Eten en drinken is het belangrijkste voor het
lichaam om gezond te blijven. De kinderen gaan daarna in groepjes zitten.
Kern: 
De kinderen zitten in groepjes en moeten de vraag beantwoorden
waarom eten en drinken wij?
Na 5 minuten bedenk- en overlegtijd gaan we het bespreken. Achtergrondinformatie over
deze vraag vindt u hierachter.
Als dit duidelijk is staan er nog wat vragen op het bord die de kinderen ook moeten
bantwoorden.:
-
Hoe laat sta je op? 
-
Wat eet en drink je bij het ontbijt? 
-
Wat eet en drink je tijdens de speeltijd? 
-
Wat eet en drink je tijdens de middag? 
-
Wat eet en drink je als je uit school komt? 
-
Wat eet of drink je s avonds? 
-
Heb je tussendoor gesnoept?
Dit gaan we ook bespreken. Dan krijgen alle kinderen een tabel met wat de dagelijkse
behoeften zijn en gaan dat veergelijken met wat ze opgeschreven hebben. 
kinderen 4-12j.
tieners 12-20j.
Melk en melkproducten
2 glazen, 300ml
2 glazen, 300ml
Kaas
een halve - 2 snede, 20 gr
1-2 sneden, 40 gr.
Vlees, vis en kip
65 -100 gr.,50- 75gr. gaar
100 gr., 75gr. gaar
Vleeswaren
een half -1 plakje
1-2 plakjes
Minarine op brood
5gr. per sneetje, dun
gesmeerd
5gr. per sneetje, dun gesmeerd
Margarine of olie voor de
bereiding
15 gr., 1 eetlepel
15 gr., 1 eetlepel
Bruin brood
3-5 sneetjes
5-8 sneetjes
Aardappelen
1-4 stuks, 50-200 gr
4-6 stuks, 200-300 gr.
Groenten
2-3 lepels groente
3-4 lepels groente
Fruit
1-2 vruchten, 100- 200 gr.
2 vruchten, 200 gr.
Vocht
1,5 liter
1,5 liter
Afsluiting: