groep1-2 groep3-4 groep5-6 groep7-8 contact onzeNieuweSite

Beeldende Vorming

Wat heb je nodig?

5 reeds gemaakte dancing fools
ledenpop
bordtekening 
spelregels

Voor het werkstuk: 
23 x A 4 blauw of zwart
23 x strookje groen
rood/wit karton voor de handen
linialen, voor de juiste metingen
lijm
gekleurd karton
crÍpepapier
stiften
kleurpotloden
textiel ( als dat aanwezig is in de school)
scharen
Beginsituatie

- De kinderen krijgen een tekenopdracht waarbij ze zich aan bepaalde regels moeten houden. Dit houdt in dat ze niet zomaar aan de slag kunnen maar daarvoor eerst naar de uitleg moeten luisteren en de vastgestelde regels moeten toepassen
- De tekening is eerst individueel en wordt daarna aan de rest van de werkstukken gekoppeld zodat er een groepswerkstuk ontstaat van 23 lossen werkstukken
- De kinderen moeten een dancing fool maken ( een dansend gek), deze fool moet dus een dansende houding aan nemen. Hiervoor is het makkelijk om de houdingen die iemand tijdens het dansen kan maken te weten en te kunnen tekenen. Dit hoeven ze niet uit hun hoofd te weten hiervoor heb ik een hulpmiddeltje gemaakt die de kinderen kunnen gebruiken als idee.
Doelen

- Het maken van een individueel werkstuk dat later dan een groepswerkstuk bij elkaar wordt gevoegd
- Het nakomen van de vastgestelde regels, waardoor de werkstukken een geheel kunnen vormen
- Het maken van een dansend figuur, die er kleurrijk en vrolijk uitziet
Leerinhouden

Hoe bied ik het aan/ organisatie:

Tussen de middag zet ik achter op het bord een tekening van hoe het individuele werkstuk er uit moet komen te zien, en de spelregels waaraan de kinderen zich moeten houden. Als de kinderen aan de les tekenen beginnen klap ik de borden in en zo kunnen zij de bedoeling zien. 

Allereerst kijk ik of de kinderen al begrijpen wat er met het woord "dancing fools" bedoeld wordt. Waarschijnlijk weten ze dit wel en anders leg ik het uit. Er zijn een paar spelregels waar de kinderen zich zeker aan moeten houden, om het eindwerkstuk tot een goed en leuk resultaat te brengen.
Ieder kind gebruikt dezelfde kleur als ondergrond, dit kan de kleur zwart of blauw zijn. Met de klas beslissen we over de kleur. Iedereen moet zich nauwkeurig aan de gegeven maten, die ik op het bord heb getekend en geschreven, houden. Dus vanaf de grond vaan de handen is 16 cm, het gras is 3 cm vanaf de grond en de handen zijn vanaf de 16 cm, 2,5 cm omhoog. De strook van de grond is de kleur groen en mag aan de punten dus niet hoger/lager dan 3 cm worden. De handen van de dancing fool worden allemaal rood of allemaal wit. Ook dit is weer aan de klas te bepalen. 
Verder zijn ze helemaal vrij om een kleurige en vrolijke dancing fool te maken.
Het werkstuk mag dus getekend, geplakt met textiel of papier. Ik heb verschillende gemaakte werkstukken meegenomen die door studenten van de pabo gemakt zijn om een idee te geven aan de kinderen hoe een apart werkstuk tot een groepswerkstuk kan eindigen. Deze zal ik op het bord ophangen als voorbeeld.
 
Ook heb ik een ledenpop gemaakt die de kinderen helpt om verschillende houdingen na te teken als ze daar heel erg veel moeite mee hebben. Met deze pop, die met klinknagels in elkaar zit, kan je alle gekke bewegingen heel goed zien. 

Nog een keer leg ik de vastgestelde spelregels uit omdat daar absoluut geen fouten meegemaakt mogen worden. Samen met de klassendienst deel ik de ondergrond en de strook gras uit zodat de kinderen als eerste daarmee beginnen. Als ze hebben uitgemeten waar de grasstrook moet komen en waar de handen moeten eindigen. Mogen ze beginnen met hun poppetje te maken. Dit is vrij en ik zal door de klas lopen om de kinderen te stimuleren en hier en daar helpen met ideeŽn en de moeilijker dingen. De voorbeelden die ik heb meegenomen zijn ook met verschillende technieken gewerkt dus dan kunnen de kinderen ook nog eens kijken hoe dat eruit ziet en doen ze de verschillende ideeŽn op. Een criterium is dat de kinderen een kleurrijk en vrolijk dansend poppetje maken.

Als er een paar dancing fools klaar zijn hang ik die even op het bord op, naast elkaar zodat de kinderen kunnen zien hoe hun groepswerkstuk eruit gaat zien. De kinderen die al eerder klaar zijn kunnen alvast beginnen met de meeste rommel op te ruimen. 10 minuten voor tijd gaan we opruimen en worden de werkstukken die klaar zijn bij mij ingeleverd. Deze werkstukken ga ik als een groot groepswerk ophangen in de klas na schooltijd. 
Tijdsplanning

10 minuten uitleg van de dancing fools en de vastgestelde spelregels
+/_ 30 minuten werken aan het werkstuk
10 minuten opruimen en het bekijken van de werkstukken

Het is handig als je eerst je dancing fool tekent op je achtergrondvel en daarna gaan plakken als je andere materialen gaat gebruiken. 


Copyright © 2000 - 2005 Lesidee. Alle rechten voorbehouden.