groep1-2 groep3-4 groep5-6 groep7-8 contact onzeNieuweSite

  De gouden eeuw

Geschiedenis

Cornelis

Inleiding
Hieronder zul je een aantal op elkaar volgende lessen vinden, die ook onafhankelijk te geven zijn. Het gaat hier om een lessenserie aan de hand van een soort haltes (min of meer volgens het didactisch route plan). De lessen worden ingeleid door het (voor)lezen van een verhaal.
Download verhaal

Opdracht 1
Je hebt daarnet het verhaal over Cornelis gehoord of gelezen. Je weet nu wat hij zoal doet op een dag. Probeer je te herinneren wat Cornelis allemaal heeft gedaan en maak hier een strip van. Als je nog andere dingen weet die alleen rijke kinderen in die tijd deden mag je die ook tekenen.
(*down te loaden is een mooi voorbeeld met daarop de tekenvakken en lijnen voor de tekst + de uitleg voor de kinderen, wat je hierboven ook leest.)
Download werkblad
Opdracht 2
Dit is een opdracht over het verleden vergeleken met nu; dus wat droegen mensen toen en wat dragen mensen nu? om dingen te kunnen vergelijken hebben we een aantal pagina's uit het foto album van de familie van Cornelis gehaald. De lessen zijn direct down te loaden in word-formaat.
download fotoboek pagina: 1 2 3 4
Opdracht 3
Brief aan de vader van Cornelis
Adriaan, het vriendje van Cornelis, gaat een weekje weg met zijn ouders en broers naar hun buitenhuis. Hij vraagt aan Cornelis of hij mee gaat. Cornelis zegt dat hij dat aan zijn ouders moet vragen en ze besluiten samen een brief te schrijven aan zijn vader.
Wat moet er nu in de brief gestaan hebben? Schrijf namens Adriaan en Cornelis een brief aan de vader van Cornelis, probeer je voor te stellen hoe de twee die zouden hebben geschreven (denk eraan dat de vader van Cornelis een belangrijk man was!).
(* in de download zit een mooi getekend perkament-achtig papier. Zeker de moeite waard om de les mooi aan de kleden)
Download werkblad
Opdracht 4
De kamer van Cornelis
Jullie kunnen je misschien voorstellen dat Cornelis een hoop speelgoed heeft, omdat zijn ouders zo rijk zijn. En zou Cornelis een kleine kamer hebben? En hoe zou die kamer eruit zien denk je? Je hebt het soort huizen waarin rijke mensen wonen gezien. De de vraag is teken de slaapkamer van Cornelis.
down te loaden is een werkblad voor de kinderen met tekenvak en uitleg)
Download werkblad
Opdracht 5
De puzzel
Een puzzel over weetjes en spullen die uit de gouden eeuw komen en uit het verhaal over een dag uit het leven van Cornelis. Vul de antwoorden in de tabel in en de letters uit de dik gedrukte rij onder de tabel en kom achter het verborgen woord!
Te downloaden is de lege puzzel voor de leerlingen
En dit is het nakijkblad voor leerkrachten


Copyright © 2000 - 2005 Lesidee. Alle rechten voorbehouden.