groep1-2 groep3-4 groep5-6 groep7-8 contact onzeNieuweSite

Kennismaking

Wat kun je doen?
 • Laat de kinderen naambordjes maken, leuk versieren en iets over zichzelf vertellen, nadat jij wat over jezelf hebt verteld natuurlijk.Buttons is nog leuker.
 • Als je aan het eind van de dag de namen goed kent, mogen ze 2 of meer bordjes verwisselen en moet jij opsporen wie dat zijn.
 • Krantenmep of Arabisch liften met de namen van de kinderen is ook altijd leuk.
 • Maak een leuk werkblad gebaseerd op het klasgenotenboekje, laat de kinderen dit invullen en bewaar ze in je stagemap. Zo kom je gelijk wat over de kinderen te weten, laat ze bijv. hun goede en slechte eigenschap op schrijven.
 • nodig: wc-rol en een prullenbak.

  de kinderen moeten een stuk papier van de wc-rol afschuren, (bij de inleiding kan je iets vertellen zoals hoeveel pak je als je een grote boodschap moet doen)

  voor elk velletje wat de kinderen hebben moeten ze iets over zichzelf vertellen, afschuren en in de prullenbak doen. als ze alle velletjes hebben gehad is de volgende aan de beurt...
 • Als je net in een nieuwe klas komt is het voor jezelf maar ook voor de kinderen leuk om alvast wat te weten te komen over de kinderen. 
  Wij hebben als kennismakingsgesprek op de eerste dag een kruiswoordpuzzel gedaan.
  Jij begint als leraar met je naam op het bord te schrijven. Daarna vertel je wat over jezelf. Hierna komt een kind die zijn of haar naam kan maken met een letter uit jouw naam naar voren en schrijft zijn naam en verteld wat over zichzelf enz. Het mag over van alles gaan, zo weet je meteen wat de kinderen bezig houdt. 
  bijv.: je heet Peter dan schrijf je je naam op het bord,
  p
  e
  t
  e

  (kan op vele manieren)
  Er komt een kind in je klas naar voren die timon heet:
  p
  e
  timon
  e
  r
  en zo ga je maar door. 
 • Neem een aantal persoonlijke dingen mee van jezelf. Bijv. je geboortekaartje, een voorwerp van je sport bijv. een tennisracket, een voorwerp van je hobby, bijv. als dat lezen je mooiste boek, iets wat je spaart, bijv. schelpen, een voorwerp van je weekendbaantje, bijv. een kleding(stuk), je rijbewijs etc.
  Deze voorwerpen kun je in een bepaalde volgorde laten zien en op deze manier heb je gelijk iets om over jezelf te vertellen. Mijn ervaring hierbij is dat ook de kinderen dit erg boeiend vinden!

  Een ander idee om kennis te maken met de kinderen:
  Kinderen maken hun persoonlijk paspoort. Zelf kun je dit paspoort handig zelf maken in Word. Zet in een lijstje (met daarbij evt. een leuke illustratie) wat je graag van de kinderen wil weten, bijv. naam, achternaam, adres, geboortedatum, woonplaats, hobby's, leukste schoolvak etc. (Voor ideeŽn kun je ook altijd even kijken in een vriendenboekje).
  Achter la deze onderwerpen zet je een stippellijn en laat je alle kinderen zo'n vel invullen. Evt. plaats je ook een groot vak op het blad waarin ze henzelf kunnen tekenen.
  Alle vellen bundelen en je hebt van elk kind de nodige informatie!
Uitgebreide kennismakings ideeŽn:

Drama-achtige manier van kennismakenCopyright © 2000 - 2005 Lesidee. Alle rechten voorbehouden.