groep1-2 groep3-4 groep5-6 groep7-8 contact onzeNieuweSite

Bouwen

Algemeen

Ideen:
 • Je kunt de kinderen in groepjes zelf laten bouwen. Bijvoorbeeld met krantenpapier en plakband een huis laten maken waar ze zelf in moeten kunnen. (ze zullen hier denk ik wel even hulp bij nodig hebben, maar het lukt echt...) De "staanders" maak je van opgerolde kranten, de muren van de losse vellen. Zo zijn er nog veel meer materialen waar je wat mee kunt.
 • De kinderen van mijn middenbouw-groep maken elke week twee foto's, van dingen die zij interessant vinden, zoals beton storten, de molen die metselspecie maakt, een grote kraan enz. Ik houd bij wie welke foto gemaakt heeft en aan het eind van het rolletje laat ik ze dubbel afdrukken. De kinderen krijgen dan hun eigengemaakte foto in hun projectschrift en er wordt een overzichtstentoonstelling van gemaakt. De bedoeling is, dat je op die manier alle fases van de bouw in beeld krijgt.
  Ook vragen we elke week n van de bouwvakkers in de klas. Vooraf bedenken we wat we hem gaan vragen. Dat hoeft maar 5 10 minuten te duren.Daarna maken we daar met de kinderen een verslagje van, in de vorm van een bordlesje, voor in het projectschrift.
  Een aantal jaren geleden hebben we in een project over 'wonen' ook krantenpapieren huizen gemaakt waar ze zelf in moesten kunnen. Voorafgaand aan deze ochtend (die overigens heel erg leuk was!) hebben we in een handvaardigheidslems in het klein huizen gemaakt van papieren 'paaltjes' en geoefend hoe je schoringen erachter moest plakken, om de boel stevig te houden. Toen ze dat doorhadden, ging het bouwen met kranten ook prima.
 • Maak met behulp van doosjes, legoblokken e.d. een eigen stukje dorp (met huisjes, straten, bomen, pleintjes,...)
  Neem daar een foto van(digitaal fototoestel bv.)
  Vergoot die op een A4-blad.
  Leg er een plastiekmapje over.
  Ga over de contouren van de huizen, straten,...
  Zo heb je een eigen stafkaart gemaakt.


Copyright 2000 - 2005 Lesidee. Alle rechten voorbehouden.