groep1-2 groep3-4 groep5-6 groep7-8 contact onzeNieuweSite

Kennismaking

Wat kun je doen?
 • Neem grote dozen en stop in elke doos iets wat duidt op een hobby van je. Pak de dozen in met opvallende inpakpapier. Op de dozen plak je 5 regels (of meer/minder) waarin je je hobby omschrijft. In groep 1 , 2 en 3 kun je het zelf voorlezen in de andere groepen kan een l.l. het voorlezen. Wanneer de kinderen wat geroepen hebben over jouw hobby dan kan je de doos laten uitpakken en daarin zit iets wat op jouw hobby duidt (bijv. een leesboek als je van lezen houdt).
  Het leuke zit in de spanning en het raden. Wat zal het zijn?!
 • Je gaat met z'n allen in een kring zitten, jij hebt in je handen een bos wol. Je roept een naam en gooit hem naar die persoon, die vangt de wol, wikkelt hem een keer om zijn stoel zodat het draad blijft zitten en gooit de wol weer naar een ander kind. Dit is een hartstikke leuk spel met een leuk einde.
 • nodig: wc-rol en een prullenbak.

  de kinderen moeten een stuk papier van de wc-rol afschuren, (bij de inleiding kan je iets vertellen zoals hoeveel pak je als je een grote boodschap moet doen)

  voor elk velletje wat de kinderen hebben moeten ze iets over zichzelf vertellen, afschuren en in de prullenbak doen. als ze alle velletjes hebben gehad is de volgende aan de beurt...
 • een "handtekening"maken; 
  de kinderen maken een handafdruk van zichzelf op papier; jij schrijft hun naam erbij, de kinderen tekenen er iets bij wat met henzelf te maken heeft. In de kring kun je dan de handtekeningen bespreken en het kind laten toelichten wat het getekend heeft.
 • Neem een aantal persoonlijke dingen mee van jezelf. Bijv. je geboortekaartje, een voorwerp van je sport bijv. een tennisracket, een voorwerp van je hobby, bijv. als dat lezen je mooiste boek, iets wat je spaart, bijv. schelpen, een voorwerp van je weekendbaantje, bijv. een kleding(stuk), je rijbewijs etc.
  Deze voorwerpen kun je in een bepaalde volgorde laten zien en op deze manier heb je gelijk iets om over jezelf te vertellen. Mijn ervaring hierbij is dat ook de kinderen dit erg boeiend vinden!

  Een ander idee om kennis te maken met de kinderen:
  Kinderen maken hun persoonlijk paspoort. Zelf kun je dit paspoort handig zelf maken in Word. Zet in een lijstje (met daarbij evt. een leuke illustratie) wat je graag van de kinderen wil weten, bijv. naam, achternaam, adres, geboortedatum, woonplaats, hobby's, leukste schoolvak etc. (Voor ideeŽn kun je ook altijd even kijken in een vriendenboekje).
  Achter la deze onderwerpen zet je een stippellijn en laat je alle kinderen zo'n vel invullen. Evt. plaats je ook een groot vak op het blad waarin ze henzelf kunnen tekenen.
  Alle vellen bundelen en je hebt van elk kind de nodige informatie!
 • Dit ben ik koffer

  Een lege koffer wordt mee naar huis genomen. Hierin stopt een kind spulletjes wat te maken heeft met zichzelf. Bijvoorbeeld: speelgoed waar hij het liefst mee speelt, zijn lievelingsboek, een foto, iets wat hij/zij erg lekker vindt, een knuffeltje, etc. Dit kan voor alle groepen. Bij de jongste groepen is hulp van ouders wel erg handig. De koffer wordt weer mee naar school genomen en geÔntroduceerd aan de andere kinderen.


Copyright © 2000 - 2005 Lesidee. Alle rechten voorbehouden.